Geloof delen via Twitter of Facebook

“9 miljoen Nederlanders surfen wel eens op sociale netwerksites.

Wereldwijd maakt het grootste deel van de internetgebruikers deel uit van minstens één sociaal netwerk, wat neerkomt op 940 miljoen gebruikers wereldwijd. Dat blijkt uit een wereldwijde studie onder 2.800 internetgebruikers uitgevoerd door het onderzoeksbureau InSites Consulting. … Nederlanders surfen Facebook, gevolgd door Twitter. Wereldwijd blijft Facebook het populairste online platform, gevolgd door Twitter . De meerderheid is lid van twee [verschillende] sociale netwerksites.”
Bron

Even verderop lees je in het artikel:” De meerderheid van de surfers is blij met hun huidige situatie en wil geen lid worden van een nieuw platform. Daarnaast zijn ze ook niet van plan om het gebruik van hun huidige sites af te bouwen. Er bestaat dus een zekere stabiliteit in deze markt.”

Het kan dan ook geen vreemde gedachte zijn dat sociale netwerksites als Twitter en Facebook een prachtmedium zijn om je christen-zijn uit te dragen. Hier volgt waarom en hoe:

Waarom:
– Iedereen kan een account aanmaken,
– Het is gebaseerd op relaties wat eveneens de sleutel is naar effectieve evangelisatie.
– Al je vrienden kunnen jouw bezigheden en reacties, o.a. bij andere vrienden, lezen.
– Je kunt fanpages Facebookpagina’s aanmaken over gewone dingen en zo nieuwe vrienden krijgen met gelijke interesses. (check ook 1 Cor. 9:19-23)

Wat zijn de mogelijkheden en kansen:
Grofweg genomen kun je twee overlappende manieren van aanwezig zijn met je christelijke identiteit beschrijven: gewoon aanwezig zijn en je ding doen of actief anderen benaderen met je boodschap:
– Online leven zoals je offline ook doet: 2 Cor. 2:15. Als een geur zijn voor je omgeving.
– Reageer op anderen op passende wijze met bijvoorbeeld links naar sites die de besproken onderwerpen helder uit de doeken doen. Je zou daarvoor op een bookmarksite (bijvoorbeeld www.savefavo.nl) een lijst met favorieten kunnen aanmaken voor het geval je bij herhaling lastige onderwerpen te bespreken krijgt. Reageer altijd met milde bewoording en respectvol naar de ander!
– Maak, of sluit je aan bij, facebook pagina’s die interessant zijn voor iedereen. Door je activiteiten daar kun je nog beter in contact komen met mensen die jouw levensstijl dan gaan ontdekken en daar wellicht meer over willen weten.
– Je zou met vrienden van vrienden contact kunnen maken, bijvoorbeeld over zaken die zij op hun persoonlijke pagina’s plaatsen of reacties die zij op jouw vriend(in) geven. Je zou hen ook kunnen uitnodigen op jouw Facebook fanpage.
– Heb je verstand van het maken van Facebookapplicaties? Probeer eens een applicatie te ontwikkelen die te maken hebben met het evangelie.
– Door de Facebooktaal te leren kun je dit uiteindelijk gebruiken om extra functies toe te voegen aan je Facebookpagina.

Extra tips:
– Heb je in je netwerk veel christelijke kopstukken staan of overtollig veel politieke gezichten, overweeg dan een ‘gewone mensen account’ aan te maken met enkel die vrienden die je op normaal niveau wilt spreken. Het kan nogal afschrikken als je te duidelijk bent over je politieke voorkeur of wanneer men jou omringt ziet met theologische grootheden 🙂
– Houdt afstand van het al te veel reageren op politieke issues. Zeker wanneer je beoogd veel mensen te bereiken kan dit maar zo eens een halvering van geïnteresseerden opleveren. Vul ook geen politieke voorkeur in bij je profielbeschrijving.
– Vul in je profiel bij het kopje ‘religie’ niet de meest standaard bewoordingen in maar bedenk omschrijvingen als:‘Jezus volger’ of ‘waarheidsonderzoeker’ i.p.v. het standaard ‘christen’. Dit woord straalt helaas niet meer de kracht en persoonlijkheid uit die we er zelf aan toeschrijven…