Kerkdiensten online zetten

Audio van preken met gemak online krijgen.

We zijn ons er van bewust dat niet iedere kerk de beschikking heeft over een geavanceerd videosysteem en al helemaal geen sjoege heeft van het online krijgen van fragmenten van het opgenomen materiaal.

Er kan een probleem zijn met de toegestane server-opslag of met de sores van het overplaatsen van opgenomen beeld- en/of geluidsmateriaal. Wie weet werkt u nog met cassettebandjes voor het doorgeven aan huisgebonden gemeenteleden, of heeft u geen idee hoe u een opneembare CD zo bewerkt dat er audiofragmenten omgezet kunnen worden in goede mp3-bestanden?

In elke gemeente is er wel een geluidsversterker aanwezig waar u zo’n kabel op aan kunt sluiten waardoor u via de ‘mic’-ingang in het opnameapparaat iets kunt opnemen.

Een kabel zoals deze 🙂

De opnameapparatuur kan dan een apparaat zijn waar zowel een microfooningang op zit als een USB-aansluiting en hij moet direct op Mp3-formaat opslaan. Op internet vind u een schat aan informatie over deze ‘digital voice recorders‘:

  of 

Als voorbeeld ziet u de apparaten op deze site waarbij het dus belangrijk voor u is om een apparaat te kiezen die:
1. een USB aansluitingsmogelijkheid heeft
2. een microfoon-ingang heeft en
3. het geluid direct digitaal opneemt op mp3-formaat.

Het zal wellicht nog makkelijker voor u zijn om met deze wensen een elektronicazaak aan te doen en zo een advies op maat te krijgen. Op internet, kunt u alvast wat voorwerk doen en een idee krijgen van de prijzen.

Na deze aankoop kunt u eenvoudigweg aan de slag met het apparaatje door
1. de diensten op te nemen,
2. de fragmenten over te zetten op uw computer,
2b. desgewenst de mp3s te bewerken tot pakkende stukken preek of gezang)
3. de fragmenten in te voegen op uw website of dóór te mailen/twitteren naar geïnteresseerden.
Misschien is het ook een goed idee fragmenten op te slaan of online te zetten per thema?

Een beschrijving van het audiofragment maakt ook nog eens uw site en fragmenten beter vindbaar voor geïnteresseerden in een bepaald thema. Zo kan bijvoorbeeld een preek over alcoholverslaving beter gevonden worden, via een zoekmachine, als u er een verhaaltje bij typt met woorden als ‘alcohol’, ‘drank’, ‘verslaving’ of ‘afkicken’ er in.

De voordelen:
– U treedt met uw diensten buiten uw kerkmuren!
– Het is goedkoop. 🙂
– De fragmenten zijn voor elke internetaansluiting prima te beluisteren. Het is geen beeldmateriaal waardoor het laden van het fragment lang hoeft te duren.
– Een ‘kind’ kan de was doen. Zet gerust een ‘junior’geluids’man’ achter de aan/uit-knop van uw voicerecorder. Goed ook voor de betrokkenheid bij de dienst 🙂
– Uw gemeenteleden kunnen op elk moment de dienst of gedeelten ervan terughoren via de site of zelfs downloaden en op hun speler (Mp3, autoradio, etc.) terugluisteren als het hun uitkomt.
– De link naar de diverse audiofragmenten kunnen via internetlinks gedeeld worden door ze te e-mailen of via sociale netwerksites zoals Twitter of Facebook te delen.
– Gemeenteleden kunnen ook in hun afwezigheid door zakenreizen of vakantie op elk gewenst moment, zelfs via hun mobiele internetverbinding (let op hoge datakosten in het buitenland!), toch meekrijgen wat er in de kerkdiensten gebeurt.
– Pas verhuist en mist u toch de krachtige preken in de voor u zo vertrouwde kerkdienst? Ook voor u zijn de Mp3’s met gemak op te zoeken en te beluisteren al vanaf een half uur na de dienst als men er een beetje bovenop zit.
– De hele Nederlandssprekende WERELD kan uw boodschap beluisteren en zo dichter bij God komen!
– Door steeds opnieuw fragmenten op uw site te zetten zal de site interessant blijven om herhaaldelijk te bezoeken. Men zal op den duur weten dat er meer te verwachten is van uw organisatie en wat ze er al van hebben gevonden via de website.

Wie weet hoe God uw audiofragmenten gaat gebruiken in levens van mensen. Het is absoluut noodzakelijk ook het evangelie een plaats te geven tussen de geloofsopbouwende preken.