Bloggen met een missie

Het is allang niet meer iets voor internetnerds of mensen die specifiek heel erg veel verstand hebben van een bepaald onderwerp: bloggen. Ook christenen bloggen. Vaak blogt men over het Evangelie om het zo te verspreiden, over geloofsverdediging om specifieke aanvallen of onduidelijkheden over het geloof uit de weg te ruimen of over andersoortige geestelijke zaken.

Gewoon doen! Dat is een belangrijke aanvulling op de informatie die vanuit geheel andere bron aan de lezers op internet toevertrouwd wordt. Men ziet door de bomen het bos niet meer over geloofszaken en dan is een helder geluid en directe benadering van een bepaald geloofsitem onmisbaar.

Toch heeft het zo zijn beperkingen: de lezersgroep zal vooral bestaan uit mensen die specifiek op zoek zijn naar informatie over datgene wat er in zulke blogs beschreven staat. Dat betekent meteen dat mensen die niet specifiek aan het zoeken zijn maar toch Jezus nodig hebben in hun leven op die manier buiten de boot zullen vallen!

Deze groep mensen is meer bezig met de gewone dingen van het leven en leest graag blogs van mensen die gewone dingen meemaken maar ze vanuit hun beleving heel aardig weten te omschrijven. Gedeelde interesses kunnen liggen in heel verschillende gebieden zoals: muziek(smaak), eten en drinken, tuinieren, reizen, gezondheid, noem maar op. Je kunt je voorstellen dat je op die manier vrij vlot contact hebt met bloglezers die deze interesse met jou delen. Jij weet er veel van en zij ook, of niet genoeg 😉

En hoe maak je dan van zo’n blog een Zendingsblog?

1. Blog over een onderwerp waarover anderen van jou kunnen leren. Je moet er ook hart voor hebben voor je onderwerp anders zou je het teveel zelf gaan zien als evangelisatiemiddel. Huis-tuin-en-keuken onderwerpen spreken trouwens slechts familie, vrienden en kennisen of mede-christenen aan.

2. Beschrijf je geloofsovertuiging in je persoonlijke info. Elke blog heeft een ‘about’ kader of pagina waarin je over jezelf kunt vertellen. Zet daarin overduidelijk en onomwonden je geloofsovertuiging. Je kunt hier zelfs een getuigenis in kwijt of een link naar een pagina waarop iemand jouw geloofsbasis helder en eenvoudig uit de doeken doet.

3. Blog consequent. Als je met je lezers een relatie wilt opbouwen en onderhouden zul je minstens eens per week een nieuwe blog moeten plaatsen.

4. Verweef je overtuiging door je geloof zo nu en dan. Dat hoeft natuurlijk niet stiekem maar zeker ook niet prekerig. Je laat zo zien hoe je geloof verweven is met de dingen die jou bezig houden, in je dagelijkse leven.

5. Betrek de lezer. Stel vragen in je posts. Geef de lezer de mogelijkheid met je in gesprek te gaan. Lees die commentaren niet alleen maar reageer ook terug. De lol is er gauw af als iemand zich uitspreekt over jouw bericht maar daar nooit een reactie op terug krijgt.

6. Laat in je reactie zien dat je christen bent. Een Christen laat zich bijvoorbeeld niet door reacties op de kast jagen. Reacties kunnen al gauw kwetsend op je overkomen. Zij zetten jou of andere lezers voor gek of veroordelen meningen. Reageer als een christen! Lees daarvoor anders eens Galaten 5 of deze samenvatting. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen overwegen niet perse je gelijk te willen bewijzen. Wat als je daarmee meer stuk maakt dan dat je ermee behaalt?

7. Streef echtheid na. Probeer niet over te komen als iemand die het allemaal al weet. Vertel meer verhalen bijvoorbeeld dan dat je een uitleg-toon aanslaat (zoals ik hier nu doe 🙁 ). Geef fouten en misstappen toe. Gebruik humor en smileys. Illustreer je verhaal met plaatjes. Er zijn er genoeg gratis te gebruiken via sites als http://everystockphoto.com.

8. Laat het onderwerp het onderwerp zijn en niet jezelf. Het moet toch blijven gaan over datgene waarvoor men naar jouw blogs komt kijken. Jij schrijft en reageert om de ander te helpen. Doe dat dan ook 🙂

9. Koppel met sociale media zoals Twitter en Facebook. Er zijn tegenwoordig hele handig tools te vinden om je blogs door de lezer te laten verspreiden naar andere platforms zoals Twitter, Hyves of Facebook. Maak het je bezoekers dan ook zo gemakkelijk mogelijk om jouw blog te verspreiden over het internet.

10. Oefen om een betere blogger te worden. ‘Oefening baart kunst’ en zo is het zeker aan te raden je lezers te vragen om feedback over bijvoorbeeld je schrijfstijl. Luister naar de commentaren en doe daar desgewenst wat mee. Merk op welke blogs meer gelezen worden en welke niet. Dan kun je jezelf de vraag stellen waarom dat zo is. Lees over bloggen. Lees succesvolle blogs. Hoe beter jij blogt, hoe meer mensen zullen het willen lezen.

Extra tip: houdt het zo kort dat het leesbaar blijft en niet zoals ik het hier nu heb gedaan 😉